lördag 27 april 2013

Alexander Supertramp is my hero


Om man måste ha en favoritfilm så kommer det alltid för mig att stå mellan tre alternativ.
 Det blir ett svårt val därefter för man tycker om dem på grund av hur de får en att känna, och de har alla helt olika inverkan. Men om jag måste välja en endaste så måste det nog vara den som berör mig djupast, vilket är nummer tre;

Into The Wild.
Jag har sett denna film ett tjugotal gånger sedan den kom ut 2007. Den är signerad Sean Penn och är en based on a true story-filmatisering (ursprungligen baserad på boken med samma namn, skriven av Jon Krakauer) av Christopher Mccandless' äventyr och strävan efter att slita sig fri från samhällets tyglar.
Han börjar med att göra sig av med alla sina tillgångar, klippa alla medlemskort och personbevis, för att sedan byta namn och överge sin bil i en flod vart ifrån han fortsätter till fots.
Han liftar, möter människor vars liv han rör vid för en kort stund, börjar med att ta tillfälliga jobb efter vägen och avslutar genom att leva av naturen. Allt medan han brottas med demonerna av föraktet han känner inför sina föräldrar och alla lögner de matat honom och hans syster med.
Han vill inte ha saker, han vill inte ha pengar, han tar inte ens emot deras kärlek. Vid ett tillfälle myntar han frasen "Karriärer är en 1900-talsuppfinning och jag är inte intresserad av att ha någon", vilket är ett av mina favoritcitat ur filmen. Han vill bara ha sanningen, och det är det som styr honom.
Genom filmens gång får han både kvitto på att han är på rätt spår, men blir även motbevisad och friad från en del av sina principer. En lyckad resa med andra ord.
Det finns diskussioner om hur vida saker och ting gick till som bok och film uppger, men det är inte slutet som är det viktiga, och så är det väl aldrig med någonting? Det kommer alltid att finnas dessa två sorters människor: De som ifrågasätter allt och sätter sig på tvären, och så de som ifrågasätter och reflekterar, men aldrig glömmer bort att ta vara på magin som andra människor är för upptaget bittra för att lägga märke till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar